Kostenverhaal
De Omgevingswet maakt onderscheid tussen kostenverhaal en financiële bijdragen. Kostenverhaal heeft betrekking op de kosten voor bijvoorbeeld noodzakelijke publieke voorzieningen, bouwrijp maken of plankosten binnen een gebiedsontwikkeling.
De gemeente is verplicht om bij bouwactiviteiten de kosten te verhalen bij ontwikkelaars.
Het afsluiten van een overeenkomst tussen de initiatiefnemer van de bouwactiviteit en het bevoegd gezag heeft daarbij de voorkeur. Als het niet mogelijk is een overeenkomst af te sluiten, is de publiekrechtelijke weg verplicht. Dan verhaalt het bevoegd gezag de kosten op basis van de regels in een omgevingsplan, een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit of een projectbesluit.
Zolang de kostenverhaalbijdrage niet is betaald, is het verboden om de bouwwerkzaamheden uit te voeren.
Financiële bijdragen hebben betrekking op de maatregelen die nodig zijn om de kwaliteit van de leefomgeving buiten het bouwgebied te verbeteren, bijvoorbeeld de inrichting van een park.
Er zijn investeringen nodig om de uitgangspunten uit deze omgevingsvisie te realiseren. Ook zijn er investeringen nodig om de kwaliteit van de leefomgeving te behouden en te verbeteren. De Omgevingswet geeft gemeenten de bevoegdheid om financiële bijdragen te vragen voor gebiedsoverstijgende voorzieningen bij bouwactiviteiten (bijvoorbeeld via een fonds bovenwijkse voorzieningen of via een fonds Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving).
Het is hierbij belangrijk dat de ontwikkelingen in de omgevingsvisie of in een programma zijn vastgelegd. Na vaststelling van de omgevingsvisie zullen wij deze mogelijkheden verder uitwerken.