Opgaven bij Toekomstbestendig buitengebied
Een buitengebied voor economie
De druk op het buitengebied neemt toe. In het buitengebied komen veel functies samen, bijvoorbeeld energie, landbouw, natuur, klimaat, gezondheid, recreatie en wonen. Deze functies trekken bewoners en bezoekers en zijn belangrijk om het buitengebied leefbaar te houden. Het buitengebied biedt veel kansen, maar het is ook ingewikkeld om alle functies op de juiste plek met elkaar te combineren. Er ligt in het buitengebied een grote opgave voor de energietransitie. De Regionale Energiestrategie (RES) benoemd 30ha zonnevelden en 5 windturbines in de gemeente Haaksbergen voor 2030. Drie zonnevelden zijn vergund en worden aangelegd. Wij zien geen ruimte voor nieuwe grootschalige zonnevelden. Bij woningen of agrarische erven gaat zon op dak voor zon op land. Zon op land moet goed landschappelijk worden ingepast.
Ook spelen er opgaven rondom stikstof en veeteelt. In het gebied rond van de buurschappen Honesch-Langelo en Buurse is op dit moment veel veeteelt. Dit is lastig te combineren met de uitstoot-eisen rondom de Natura2000-gebieden die ook in dit gebied liggen. Rondom Sint-Isidorushoeve en Stepelo spelen deze problemen ook, maar hier zijn de opgaven anders. Ook zijn er agrariërs die willen stoppen of juist willen verbreden. Het is hierbij belangrijk om goed te bedenken wat de effecten zijn op het landschap. Hierbij spelen ook mogelijkheden voor het verbreden van de functies verbonden aan boerenerven zoals toerisme, zorgboerderijen, of andere functies. Een economisch gezond buitengebied biedt de agrarische ondernemingen een verdienmodel dat past bij de reductieopgave en tegelijk de agrariërs een toekomstperspectief biedt. Tussen Sint-Isidorushoeve en de grens met Hof van Twente ligt het Gebied met generieke opgaven. Dit gebied is vanwege de condities van de omgeving geschikt voor landbouw. Hier gaan we terughoudend om met bestemmingen die belemmerend zijn voor de landbouw.
Deelopgaven bij een buitengebied voor economie zijn:
-
Energieneutraal in 2050
-
Balans tussen veeteelt, stikstof, natuur en landschap
-
Herbestemming van erven van stoppende agrariërs en verduidelijken van landbouw-ontwikkelingsgebied (gebied met generieke opgaven)
-
Bestaanszekerheid voor (agrarische) ondernemers
-
Verduurzamen en het verbreden van ons aanbod aan recreatievoorzieningen en het verbeteren van de recreatieve verbinding tussen stad en land
-
Zoutwinning een plek geven in het buitengebied
Een groen buitengebied
We werken toe naar een toekomstbestendige en gezonde leef-, woon- en werkomgeving. Het buitengebied speelt hierbij een belangrijke rol. Meer groen in de gemeente draagt bij aan o.a. ons klimaat, bodem, biodiversiteit, natuur en welzijn. De opgave is om in harmonie diverse (groen-)functies in het buitengebied te ontwikkelen, terwijl we ook ruimte behouden voor wonen, natuur, recreatie, energieopwekking en bedrijvigheid. Vergroening is nodig in zowel de kernen als in het buitengebied. Hierbij moeten we niet alleen letten op de hoeveelheid, maar ook juist op de kwaliteit van het groen. Het type groen, of type water, moet goed aansluiten bij de functie en doel van het gebied.
Het buitengebied van Haaksbergen ziet er nu al divers uit qua begroeiing en grondgebruik. Dit mag in de toekomst nog meer versterkt worden. De gemeente kan hierop sturen, maar er spelen ook belangrijke ontwikkelingen op nationaal en provinciaal niveau. Deze opgaven verschillen sterk per gebied. Het hangt onder andere af van de afstand tot stikstofgevoelige Natura2000-gebieden en de ligging van essen en beekdalen.
Deelopgaven bij een groen buitengebied zijn:
-
Klimaatrobuust watersysteem in 2050
-
Realiseren van 10% groenblauwe dooradering in het (buiten)gebied
-
Meer kwalitatief groen en het groen uit het buitengebied beter verbinden met de kernen
-
Onze natuur herstellen en versterken
-
Karakter van het landschap beschermen